Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2010 14:20 - ИЗВЪНРЕДНА НОВИНА... - тема: ГМО
Автор: umma Категория: Други   
Прочетен: 706 Коментари: 0 Гласове:
2



Депутатите запазиха забраната за ГМО 18.03.2010 13:12 Забранено е освобождаване и пускането на пазара на ГМО тютюн, лоза, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури, както и в защитените територии image България да бъде свободна от ГМО, решиха депутатите при гласуването на инфарктните членове 79 и 80 от Закона за генно-модифицираните организми (ЗГМО).

Запазва се забраната за освобождаване в околната среда и пускането на пазара на следните ГМО - тютюн, лоза, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.

След предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев, народните представители приеха забраната за отглеждане и освобождаване на ГМО в границите на защитените територии по Закона за защитените територии и на зоните от "Натура 2000".

По чл. 80 това ще важи за отстояния:
- по-малко от 30 км от границите на териториите,
- по-малко от 10 км от стационарни пчелини, регистрирани по реда на Закона за пчеларството,
- по-малко от 7 км от площи с биологичен начин на производство на селскостопанска продукция,
- по-малко от посочените в приложение 2 на закона по отношение на площи с традиционен начин на производство. image   Депутатите запазиха текста на съществуващия член 79

Със 168 гласа "против" и четири "въздържал се" те отхвърлиха предложението на комисията по околна среда и води да отпадне забраната по него за научни експерименти с традиционни култури като маслодайна роза, овошки и др.

Предложението за запазване на действащата разпоредба беше направено в зала от Иван Алексиев (ГЕРБ), който обясни, че то се подкрепя от партията, от Министерството на околната среда и водите и лично от премиера.

То беше приветствано и от народни представители от Синята коалиция, Коалиция за България и ДПС.

Лъчезар Тошев посочи, че запазването на чл.79 е необходимо, тъй като предпазна клауза се налага само на пуснати на пазара видове, но това няма да реши проблема с изпитанията на нови.

Петър Курумбашев от левицата отбеляза, че предложение за запазване на забраната са направили десет народни представители от четири парламентарни групи.

Лидерът на БСП Сергей Станишев приветства "завоя" в позицията на ГЕРБ за ГМО и възстановяването на политическия консенсус. Той обаче отбеляза, че няма яснота по въпроса за причините и мотивите за внасянето на

промените, скрити зад синхронизацията с европейските директиви

В отговор министърът на околната среда и водите Нона Караджова изрази съмнения, че предишното правителство е било срещу ГМО, след като негови представители са гласували "за" вноса на 18 продукта на територията на ЕС и на България.

Тя отбеляза, че от БСП и ДПС са подкрепили отпадането на памука от забранителния списък на закона за ГМО и намаляване на охранителната зона.

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев посочи, че според стенограмата от тогавашното заседание на парламента, предишните управляващи са искали отмяната на чл. 79.

Румен Такоров от левицата репликира министъра, че през четирите години управление на предишния кабинет няма нито един продукт от тези 18 с разрешение за пускане в България.

Колегата му Захари Георгиев отбеляза, че природата не е застрашена от генни модификации на памука, защото няма свободен аналог на тази култура. По думите му няма памук от този, внасян в България, който да не е генно-модифициран.

Вчера депутатите приеха съдържание на ГМО в хранителен продукт задължително да се обозначава с два пъти по-големи букви в сравнение с другата част от надписа върху опаковката и с различен цвят и шрифт.

По време на гласуването в София и в страната имаше протести на природозащитници.   Източник: VESTI.bg


Тагове:   новина,   ГМО,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: umma
Категория: Други
Прочетен: 1612114
Постинги: 738
Коментари: 932
Гласове: 4263
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031