Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2010 02:30 - Забележителностите на Древен Египет /?/ май се повтаря
Автор: umma Категория: Други   
Прочетен: 1089 Коментари: 1 Гласове:
2



image

imageЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ НА ДРЕВЕН ЕГИПЕТ

Египет e една от най-големите туристически атракции. Тази страна се посещава от туристи повече от 2 000 години. Историята е навсякъде. От световноизвестните пирамиди в Гиза, до свещените планини в отдалечените пустини. Всичко това е част от невероятното ни пътешествие из тази удивителна страна, наречено “забележителностите на древен Египет”.

Планината Синай

Планината Синай е на четири часа път от брега на Червено море. Това е обикновена планина, свързана с едно от най-необикновените предания. Планината Синай, наричана още “Гебел Муса” или Планината на Мойсей, е почитана от евреите, християните и мюсюлманите по целия свят. Тук Господ е предал на Мойсей десетте Божи заповеди.

Планината Синай е обект на туризъм от хиляди години. Първият познат на историците турист, е Византийската императрица Елена. Тя посещава отдалеченото място в подножието на планината Синай през 337-ма година, за да види с очите си “горящия храст”. Императрицата заповядва да построят наблизо малък параклис, който по-късно се превръща във величествения манастир Света Екатерина. Той носи името на християнка, преследвана и жестоко изтезавана, заради вярата си. Хора от цял свят пристигат тук, за да се потопят в тайнството на тази свещена планина. Това е преживяване, което няма да забравите!

На около 700 километра южно от Кайро се намира Луксор – древната религиозна столица на фараоните. Това е магическо място, с процъфтяваща търговия. Тук ще посетим Храмът Карнак.

Карнак е най-големият религиозен комплекс на нашата планета. С площ почти 1000 декара, Карнак се равнява на една четвърт от площта на Сентрал Парк. Стенописите ни разкриват, че на това място са се провеждали най-свещените египетски ритуали в древността. Подробностите за тях са били пазени в тайна и затова много от тях са загадка за нас. За разлика от съвременните църкви, джамии и синагоги, този храм е бил дом на Боговете – забранен за обществени посещения. Обикновеният египтянин, дръзнал да влезе вътре, е бил осъждан на смърт. Това е “светая светих”, обитавана от Амон – главният Бог на древните египтяни. Простолюдието е било допускано в храма само по време на ежегодния “фестивал на Опет”. Празникът е бил отбелязван с пищни пирове, танци и молитви.

Тук може да видите статуи и изображения на най-великите фараони от египетската история, включително и на Рамзес ІІ, най-великият от всички, управлявал Египет цели 66 години.

Разхождайки се из Карнак, ще видите колко много е разрушено и ограбено. Първите християни, пристигнали тук, са унищожили всичко, което са сметнали за богохулно. Включително лицата на древните Богове. Разбира се, златото и ценните предмети са изчезнали отдавна.

В Древния Египет, повечето храмове са се намирали на източния бряг на величествения Нил – там, от където изгрява слънцето – земята на живите. На западния бряг на реката - там където слънцето залязва - са се намирали гробниците и могилите. Мястото е известно като “Долината на Царете”.

В “Долината на Царете” са разположени 62 гробници, които я превръщат в най-богатото гробище, открито до сега. Това е мястото на вечния покой за някои от най-великите египетски фараони. Малко известен е фактът, че “Долината на Царете” е туристически обект от 2000 години насам. Дори римляните са идвали тук като туристи. За да се сведе увреждането на гробниците до минимум, само по три от тях са отворени за посещение на ден.

В една от тези гробници, напливът не спира. Гробницата на Тутанкамон, открита от великия археолог Хауърд Картър през 1922-ра е най-популярната от всички.

Тясната гробница е последният дом на момчето-фараон – най-известният син на Древен Египет. Тя не е била предвидена за гробница на фараон, но е била набързо подготвена с изрисуване на погребални сцени по стените, след като Тутанкамон починал неочаквано на 18 години. Посетите ли тази гробница, ще видите нещо специално - тялото на Тутанкамон е оставено във вътрешността на гробницата, в оригиналния саркофаг. Усещането от близостта на този велик син на Египет, е невероятно! Ако имате късмет, може да попаднете и на археологически разкопки.
На 160 километра северно от Луксор се намира храмът Абидос. Външно, този храм не впечатлява с нищо, но вътре прилича на древна галерия. Това е храмът на фараон Сети І – бащата на Рамзес Велики.
По-голямата част от град Абидос е погълната от пясъците на пустинята. Още от самото начало на египетското развитие, Абидос е смятан за един от най-свещените градове. Това е мистичната последна обител на бог Озирис.
На древен египетски, мястото се нарича “ПеУср”. В превод означава “мястото” или “земята на Озирис”.

Стенописите са най-добре запазените от всички останали в Египет. В един от коридорите, водещи към задната част на храма, е намерен стенопис, известен като “списъкът на царете” и съдържа имената на всички владетели от времето на Менес, смятан за първия фараон, до самия Сети. Египтолозите смятат, че една от причините този храм да се запази до днес, е фактът, че древните египтяни са забравили за съществуването му.

Изненадва фактът, че списъкът е избирателен - най-известният от всички фараони – Тутанкамон, не е включен в него. Причината за изключването му от списъка на фараоните се намира в Амарна, древен град, заровен в пясъците. На пръв поглед, Амарна може да ви разочарова. Тук ги няма величествените храмове на Луксор, няма пирамиди и няма дворци, но от въздуха, пред вас ще се разкрие съвсем друга картина. Амарна е една от важните археологически находки в целия Египет. Това е древна столица, построена от фараона Акенатон и е единственият град, в който не са достроявани никакви сгради впоследствие. И днес можете да минете по царския път, същият, по който всеки ден е шествал Акенатон и неговата прекрасна царица Нефертити.

Но защо този град е бил изоставен? От тук бащата на Тутанкамон – Акенатон, е разтърсил Древен Египет до основи. Той отхвърля всички стари богове, почитани в Египет. Отрекъл е Ра, Озирис, Амон и останалите. Той замества политеизма – почитането на много богове с монотеизъм – почитане само на един Бог. Това е Атон – слънчевият диск. Това е първият подобен акт в историята. Преди Мохамед, преди Иисус и дори преди Мойсей. Дотогава храмовете са мрачни и усойни места, но в Амарна, в чест на слънчевия диск, ярко оцветените храмове са открити, за да приемат живителните лъчи на новия Бог. За египтяните това е била такава травма, че след смъртта на Акенатон, решават да заличат от историята всички следи от този еретик и неговото семейство. По тази причина, Акенатон и Тутанкамон са изтрити от списъка на владетелите в Абидос. Амарна бива изоставен.

По засъхналото корито на реката, може да се стигне до гробницата на Акенатон. Стенописите в тази гробница са уникални. Те показват царското семейство в отпочиващи или интимни пози. Почти всички украси по стените са били силно повредени, почти унищожени от времето. Някои от щетите са умишлени. След като Акенатон умира, момчето Тутанкамон е принудено да отхвърли промените на баща си, споменът за еретика е трябвало да бъде заличен. Неговите изображения и тези на неговия бог са били унищожени. Голяма част от града е срината.

Била е подета кампания за събаряне на паметниците на Акенатон и унищожаване на неговите статуи и тези на царското семейство. Стремежът е бил да се заличи Амарна от историята на Египет и пясъците на пустинята бавно поглъщат този велик в миналото град.
Продължаваме пътешествието си на север по течението на Нил и стигаме на 20 километра от предградията на Кайро - Сакара. Тук, в Сакара, преди повече от 4500 години, фараонът Зосер и архитектът му Имотеп, започнали архитектурна революция. Те построили първата монументална структура от камък – стъпаловидната пирамида. За постиженията си, Имотеп е обожествен след смъртта си.
Заобиколена от стена от варовик, висока 10 метра и дълга почти 2 километра и със своята площ от над 130 декара, стъпаловидната пирамида е колосална гледка. Висока е почти 60 метра и съдържа 336 000 кубически метра камъни и глина. Това е първият небостъргач в света! Сакара е била гробище на древната политическа столица Мемфис. Има гробници, построени в самото начало на египетската история. Преди Зосер, фараоните били погребвани в ниски постройки с полегати стени, наречени “Мастаба”. Идеята на Зосер и Имотеп е да поставят много такива гробници една върху друга. Ако всяка следваща е по-малка от предхождащата, постройката се превръща в стъпаловидна пирамида. Това е първата масивна каменна постройка и е създадена преди 4700 години. Вътрешността на постройката е зашеметяваща - входът представлява редица от колони, поддържащи покрива. Това е инженерен похват, използван за първи път в света. Не са били убедени, че методът е успешен и за всеки случай са добавили стени.

Има много мистерии, обгръщащи това място. Една от тях е малката сграда скътана зад пирамидата. Това е малка каменна постройка, свързана с подземната погребална камера на фараона. Изглежда така, сякаш всеки момент ще се свлече, но ъгълът от 13 градуса не е случаен. За да разберете тайната, трябва да погледнете през дупките. Вътре се намира статуята на Фараона и мястото е наречено “домът на статуята”. Фараонът гледа право към звездите, накъдето се е отправила душата му, след неговата смърт, излитайки от гробницата. В Сакара има още 11 царски пирамиди – повече отколкото на всяко друго място в Египет. По-малките и почти разрушени пирамиди са построени 300 години след Зосер, когато фараоните са налучквали системата на Имотеп. По стените на погребалните камери са изсечени писмени текстове - това са най-старите религиозни писания, които са помогнали много на египтолозите в разгадаването на древната египетска вяра. Изсечени са по стените, за да направляват душата на фараона, по пътя й към вечността.
В Сакара са развити архитектурните умения, довели до създаването на великите пирамиди.

Дашур е първата истинска пирамида в света. Намира се едва на 6 километра от Сакара. Царят на пирамидостроенето е бил фараон Снефару. Той е родоначалник на четвъртата династия, създадена преди 4500 години. Той построява не една, а три огромни пирамиди, като за целта се били издялани 3 500 000 кубика камъни и са били довлечени до това място. Две от пирамидите на Снефару са тук в Дашур.
Наклонената пирамида
Стабилността на пирамидата зависи основно от ъгъла на стените й, което е създало проблем. Долната част е била твърде стръмна и е започнала да се срутва. Вследствие са променили ъгъла, за да я стабилизират. Успели са – все още е здрава след повече от 4500 години. За съседната пирамида обаче, не може да се каже същото. Това е една от последните пирамиди, построени в Египет и е олицетворение на кошмара за всеки фараон. За третата пирамида се смята, че е приютила тялото на мъртвия фараон. Това е първата истинска пирамида. Червеният оттенък на камъка е наложил съвременното име “Червената пирамида”. С височината си от почти сто метра, тя е чувствително по-голяма от стъпаловидната пирамида.

По това време, ерата на пирамидите е достигнала своя връх. Древните египтяни са били подготвени – приключили са с експериментите, изчислили са ъглите и са били готови да построят “чудото на чудесата” . Това са Великите пирамиди в Гиза - единственото от седемте чудеса на древния свят, оцеляло до днес.

Отблизо е трудно да повярвате, че са дело на човешка ръка, но това е сигурно. За построяването им са били нужни 30 000 души в продължение на 20 години. Те са подредили над 2 милиона каменни блока, със средно тегло от два и половина тона. Това са данните само за Хеопсовата пирамида. Противно на общоприетото схващане, пирамидите не са били построени от роби, а от свободни мъже и жени. Това става известно, след като откриват гробището, в което са били погребани. Надписите по техните гробове ни подсказват, че те са били сръчни работници.

С височината си от 144 метра, Хеопсовата пирамида е била най-високата сграда в света в продължение на 4000 години. Построена е на естествено плато, осигуряващо добър изглед към долината на Нил. Тази местност е била специална още преди построяването на пирамидите. Платото в Гиза е било свещено в древността, подобно на много други. Може да е имало някакъв природен феномен, който не е оцелял до днес. Може да е имало свещена гора или свещени скали, които са карали хората да вярват, че това е специално и много свято място.
Пирамидите в Гиза са построени от Куфу, сина му Хафра и внука му Менковра и притежават перфектни пропорции. Видът и размерът на тези три пирамиди никога не е бил повторен. По-късните пирамиди са били по-малки и зле построени.

Защо древните египтяни са построили гробниците във формата на пирамиди? Пирамидата е изключително стабилна структура, но експертите смятат, че в това има и скрит символизъм. Когато лъчите на слънцето пробиват облаците, често очертават на хоризонта пирамиди. Това е символ на слънцето и на изкачването към небето.
Следващата ни спирка е Великият Сфинкс. Тази уникална скулптура е една от най-големите забележителности. и най-голямото чудо на Египет. Най-вероятно, неговата задача е да пази входа към Великите пирамиди в Гиза и той я изпълнява повече от 4500 години. С тяло на лъв и главата на фараона Хафра, Сфинксът е феноменален монумент. Дълъг е 72 метра и висок 19, главата и лицето са 30 пъти по-големи от нормалното, / сравнени със статуите в планината Ръшмор/. Сфинксът заема уникално място в египетската история. В тази част на Египет има 80 царски пирамиди и само един Сфинкс. Само веднъж са решили да построят подобен монумент.
Лъвът е бил символ на силата в много древни цивилизации, включително египетската. Комбинацията между лъва и главата на фараона Хафра е символизирала могъществото на фараона. Тази фантастична статуя е можела да загине под пясъците на пустинята, ако не се е намесил един френски пълководец. Когато Наполеон покорява Египет през 1798-ма, Сфинксът е бил заровен в пясъците до врата. Неговите войници го спасяват от пясъчния му гроб и разкриват невероятна гледка, която омайва и до днес, откъдето и да я наблюдавате. Благодарение на модерните технологии, можем да видим как е изглеждал Сфинксът във времето на своя разцвет. Царската брада, кобрата и оригиналното оцветяване са изчезнали. На някои места все още има следи от боя. Никой не знае, кой е унищожил носа, но следите от длетата личат и днес. Най-странната история около Сфинкса се е случила през XIX-ти век. Един изследовател, убеден, че под Сфинкса са разположени тайни тунели, взима драматично решение. Опитва се да взриви статуята с динамит, но за щастие не успява.

Днес, египетските власти полагат цялостни грижи за Сфинкса. Процесът на реставрация е непрекъснат. Умели майстори подбират материали, максимално близки до използваните оригинали. Сфинксът съществува повече от 4500 години и през по-голямата част от живота си е на “лечение”. Последната реставрационна кампания бе подета през 1998-ма година със зрелищна церемония. С малко късмет и уменията на реставраторите, той ще продължи да посреща изгряващото слънце още много години.
Докато ние обикаляме забележителностите на Египет, животът на египтяните протича по нормалния за тях начин. Кайро поддържа ежедневния си жизнен ритъм, а за столицата, това означава почти бесен ритъм.
За щастие, има един оазис на спокойствието в самия център на града. Там се намира Историческият музей на Кайро. Създаден е през 1858-ма и притежава най-голяма концентрация на находки на квадратен метър, от всеки друг музей. Тук се помещават повече от 100 000 реликви и ценни предмети от всички периоди на египетската история. Където и да погледнете, ще видите множество ценности и туристи.
За да видите всичко, събрано под покрива на музея, ще ви трябват години. Тъй като вероятно ще останете в Кайро само няколко дни, добре е да видите находките от местата, които ще посетите после. За тези, които ще посетят пирамидите в Сакара, Дашур и Гиза, тук се намира оригиналът на статуята на Зосер, фигурата на Куфу – създателят на великата пирамида в Гиза и прекрасната статуя на сина му – Хафра – този от втората пирамида. Това е истински шедьовър на древната скулптура. Той е пазен от бога Хорус във формата на ястреб.

Скътани в един ъгъл на първия етаж, са парчета камък, открити в пясъка под главата на Сфинкса и части от царската брада и кобрата – някогашната украса на Сфинкса.

Тези, които вече са посетили Амарна, трябва да разгледат и истинските изображения на Акенатон и Нефертити. Египтолозите смятат, че поради новата си вяра, Акенатон е бил изобразяван и като мъж и като жена - единният творец. Ако искате да видите фараона, прогонил Мойсей и неговия народ в Синайската пустиня, тук има множество статуи на Рамзес Велики. Той е управлявал Египет 66 години! Можете да го видите и в оригинал в стаята с мумиите - какво преживяване! Почти всеки, посетил Египет, отива до “долината на царете”, ако и вие ще постъпите така, в музея ще откриете съкровищата от гробницата на Тутанкамон. Половината от втория етаж на музея, е запълнена от тези невероятни ценности.

1700 предмета са изложени в 12 помещения. Тук ще видите част от магическите фигури, придружили тялото на Тутанкамон в неговата погребална камера и “златната стая”. Сиянието на златото е навсякъде – амулети и украшения, масивни златни саркофази и малки златни ковчежета, съдържали някога балсамираните вътрешности.

Това е най-богатият музей по един от най-невероятните туристически маршрути… в целия свят!


Тагове:   май,


Гласувай:
2



1. natali60 - Благодаря за чудесната разходка!!!
18.03.2010 03:21
Поздрави от Пънлай! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: umma
Категория: Други
Прочетен: 1619355
Постинги: 738
Коментари: 932
Гласове: 4263
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930