Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2010 05:30 - Жестикулации, бебета, речник
Автор: umma Категория: Други   
Прочетен: 2020 Коментари: 0 Гласове:
0



Бебетата, които жестикулират, развиват по-богат речник

Учени са установили, че бебетата на 14-месечна възраст, които предават повече понятия чрез Жестове, имат по-богат речников запас, когато станат 6-годишни. Интересно е, посочват специалистите, че има значение дали те растат в бедни или в средно заможни семейства.

Всеки, който е виждал бебе да си протяга ръчичките, когато иска да го вземат, знае, че децата намират начин да общуват много преди да проговорят. Жестикулирането е важен предшественик на образуването на изречения – децата започват да

КОМБИНИРАТ ЕДНА ДУМА С ЖЕСТ, КОЙТО ЗАМЕСТВА ДРУГА ДУМА

Учени от университета в Чикаго са установили, че децата от семейства с ниски доходи започват училище с по-беден речник, посочва Асошиейтед прес. Тази разлика остава до студентска възраст.

Всъщност речниковият запас на децата в предучилищна възраст предопределя и справянето с учебния материал. Изказът на детето се определя от начина, по който родителите са разговаряли с него от бебешката му възраст. Предишни проучвания са показали, че по-заможните и по-образованите родители говорят и четат повече на децата си и използват по-разнообразен речник и сложен синтаксис.

За да се установи дали тези родители жестикулират повече, докато говорят и общуват със своите деца, в чикагски район били проучени 50 семейства от различни прослойки с деца на 14-месечна възраст. Направени били 90-минутни записи, за да се преброят думите и жестовете на децата и техните родителите. Освен количеството, е било отчетено дали децата влагат в жестовете си някакво значение.

Родителите използвали обикновени жестове, за да посочат нещо или да изговарят

НЯКОЛКО ДУМИ

По време на 90-минутния запис по-заможните родители жестикулирали повече, а техните деца изразявали с жестове средно 25 понятия. Децата от победни семейства използвали средно около 13 жеста. На следващия етап учените изследвали доколко децата на 4 години и половина познават думите. Резултатът от теста показал, че по-бедните деца са се представили с 24 точки по-зле. Причината за това се корени главно в социално-икономическия статус и речта на родителите, но жестовете също имат значение. Не че богатите родители жестикулират повече, казват учените, но техните жестове са по-разнообразни и са заредени с повече различни значения.





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: umma
Категория: Други
Прочетен: 1612109
Постинги: 738
Коментари: 932
Гласове: 4263
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031