Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2010 05:00 - Яйцето в древността
Автор: umma Категория: Други   
Прочетен: 1189 Коментари: 0 Гласове:
3



Пещерните хора гравирали яйца от щрауси понеделник, 8 март 2010

В планинския масив Дийпклъф в ЮАР учени открили древни артефакти, на които археолозите не са се натъквали до сега – гравирани черупки от яйца на щраус, направени преди повече от 60 хиляди години!

image  

Върху някои от яйцата са нанесени четири различни типа орнаменти във вид на паралелни линии и кърстросващи се заштриховки. Други са украсени с по-сложни орнаменти във вид на верига от халки с прави ъгли.

Това е истински геометричен орнамент, в който линиите са направени така, сякаш древните майстори са държали в ръцете си линии и молив, с които са правели черновия вариант. После са го дообработвали с неясен засега инструмент.

С него те пробивали черупките на яйцата с невероятна прецизност, без да ги спукат, което е почти невъзможно. Според учените нищо чудно това да е някакъв тип кореспонденция с таен правопис.

Възможно е обаче това да е просто обект на художественото майсторство на древните хора. Но е изключително странно, че такива фини действия са били изработвани в такъв отдалечен период.

Все пак да не забравяме, че праисторическите рисунки по пещерите, които представляват стилизирани изображения на хора и животни са направени от древните хора преди около 40 хиляди години.

Абсолютен феномен е и запазването на черупките от яйцата, което е доста трудно, при положение че са минали десетки хиляди години, откакто са ги държали ръцете на древните майстори.

Преди тази находка археолози от цял свят успявали да открият черупки от яйца на щраус. Те обаче изобщо не били украсени с орнаменти, да не говорим за прецизното дупчене със специален инструмент.

Според археолозите, които са откривали такива черупки, прародителите и са ги използвали като съдове, в които съхранявали водата за пиене. Геометричните орнаменти направо са потресли учените.

Най-вече заради факта, че създаването на абстрактни рисунки и орнаменти е приоритет на по-развитите хора, каквито се явяваме ние. За съжаление обаче са се намерили скептици, които не смятат, че в орнаментите има нещо особено.

Археолози от колорадския университет смятат, че това са напълно безсмислени черти, а това, че черупките не са пропукани от обработката с инструмента на древните, било чисто съвпадение.

Това не е първата странна археологическа находка в Южна Африка. Преди година в пещерата Бломбъс са били намерени парчета охра с нанесени върху тях орнаменти, които са направени преди сто хиляди години.





Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: umma
Категория: Други
Прочетен: 1612110
Постинги: 738
Коментари: 932
Гласове: 4263
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031