Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2010 05:23 - Смолянският театър се влива в пловдивския... ОФД вече е Държавна Опера - ПЛОВДИВ
Автор: umma Категория: Други   
Прочетен: 1581 Коментари: 1 Гласове:
4



Правителството прие постановление за преобразуване на държавни културни институти. С изпълнение на заложеното в документа започва реформата в системата на сценичните изкуства, чиято цел е да се постигне оптимален тонус на културните институти, научи Plovdiv24.bg.

Концепцията, предложена от Министерството на културата, предвижда Новият драматичен театър "Сълза и смях" да се преобразува чрез вливане в Народния театър "Иван Вазов"; Държавният музикално драматичен театър "Кадрие Лятифова", Кърджали - чрез вливане в Драматично-кукления театър "Димитър Димов" - Кърджали; ДМДТ "Назъм Хикмет", Разград - в Драматичния театър "Антон Страшимиров", Разград; Родопският драматичен театър "Николай Хайтов", Смолян - в ДТ "Н. Масалитинов" - Пловдив.

Три филхармонии - в Шумен, Враца и Видин, ще се преобразуват в симфониети, а оперно-филхармоничните дружества в Русе, Бургас и Пловдив стават държавни опери. ОФД - Варна и ДТ "Стоян Бъчваров" в града се обединяват в Театрално-музикален продуцентски център, а ДМТ "Ст. Македонски" и балет "Арабеск" - в Държавен музикален и балетен център - София.

ДКТ "Сава Доброплодни" в Силистра ще бъде преобразуван чрез разделянето му на драматичен и на куклен театри. С извършените преобразувания се постига оптимизация и повишаване ефективността на дейността на новите структури и увеличаване публичния ефект от нея. Целта е държавните културни институти в сферата на сценичните изкуства да се превърнат в творчески, динамични, мобилни и социално адекватно действащи структури чрез ръководство от по-малък и общ административен екип, адаптиране на репертоарните планове в условията на съвременните изисквания и съобразяването им с регионалните особености, социална среда, интереси и естетически вкус на публиката.

(C) Plovdiv24.bg | Източник: http://news.plovdiv24.bg/180379.html#ixzz0uxACDZF7

И още пот темата за Пловдив:

Кръстю Кръстев, досегашен директор на театъра в Смолян, поема овакантения пост в пловдивския драматичен театър като временно изпълняващ длъжността. До избора се стигна след като Емил Бонев подаде оставка, за да се премести при съпругата си в София.

Родопският театър ще приеме статута "приемна сцена" и заедно с тукашния ще бъдат с обща администрация.


image


И за ОФД - ПЛОВДИВ, което става ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ПЛОВДИВ :):):)

246 хил. лв. съфинансиране на Операта ще бъдат заложени в общинския бюджет за 2011 г., ако съветниците гласуват внесеното за утрешната извънредна сесия предложение на Славчо Атанасов, научи Plovdiv24.bg.

След многото пловдивски драматизъм и напрежение около идеята на министър Вежди Рашидов да закрие операта и балета, а да остави само филхармонията, на среща преди седмица беше договорено културната институция да се запази, ако общината поеме една десета от финансирането й всяка година, започвайки от 2011-а.

Междувременно на днешното си заседание правителството прие постановление, според което Оперно-филхармоничното дружество става Държавна опера.

(C) Plovdiv24.bg | Източник: http://news.plovdiv24.bg/180543.html#ixzz0uxG7UfEN


image

Текст и снимки: 

News.Plovdiv24.bg





Гласувай:
4



1. tili - Отдавна големите оркестри и оперни театри
13.08.2010 10:14
по света са нещо като акционерни дружества. Също и активни културни центрове, привличащи членове и меценати. Парите винаги не достигат и в Метрополитен и в Миланската скала и във Виенската филхармония. Но там хората се борят за качество, а не за щатове и безделие до пенсия. Работи се по проекти, правят се конкурси за всеки един от тях. Качествените артисти пътуват, гастролират и работят активно по цял свят. Животът им не преминава в барчето на театъра, в пиянски изцепки колко сме велики и неоценени...
Привет!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: umma
Категория: Други
Прочетен: 1619603
Постинги: 738
Коментари: 932
Гласове: 4263
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930