Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2010 20:10 - Литотерапията - магическата сила на камъните - 8
Автор: umma Категория: Други   
Прочетен: 1965 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Широко разпространена в древността и през по-късните епохи е вярата в лечебните свойства на много от скъпоценните камъни.
Те не само са се носели като талисмани в пръстени, и накити, но са присъствали като съставка на предписваните от лекарите по онова време лекарства.
Показателен в случая е жадеидът, името на който идва от испанското "пиедра да жиада" - бъбречен камък, т.е. свързано е с факта, че в Калифорния индианците са го използвали при лекуване на бъбреци, а европейските учени са препоръчвали да се носи в пояса при болки в кръста.
Нефритът пък е бил надежден амулет през средните векове срещу заболяването на бъбреците (от гръцки "нефрос"- бъбрек).
Името на ясписа е свързано с гръцкото "паспис"- изцерявам.
Смятало се е, че белите камъни предпазват очите, а също и от небесен гръб, а червените, наричани още камъни на кръвта, се препоръчвали при кръвотечение и лекуване на рани.
Черните камъни се приемали за превъзходно средство срещу меланхолия, а в Индия се носели и като талисмани срещу уроки.
Зелените камъни се схващали като камъни на плодородието и плодовитостта.
Смятало се е, че те укрепват зрението и предпазват от зли духове и невидими вълшебни сили.
За виолетовите минерали пък се е вярвало, че предпазват децата от гърчове и способстват за любовта и уважението между тях и родителите, а за жълтите, че помагат срещу жълтеница и болести на жлъчката.
Червеният рубин се е смятал за символ на страстта , тюркоазът - на каприза,
ахатът - на здравето, дълголетието,
топазът и берилът- на дружбата,
гранатът - на верността,
хризопразът - на успеха,
аметистът -на надеждата, правдивостта и постоянната преданост,
а опалът - обратно - на непостоянството. Кристалите не могат да лекуват всичко, но съчетани с методите на традиционната или нетрадиционната медицина, подсилват техния ефект.
Пиенето на вода, в която е престоял за една нощ кристал помага за подобряването на общото състояние на организма, за повишаване на жизнения тонус.
Поставени на място, където изпитваме болка или движени по определен начин около това място, кристалите действат като болкоуспокояващо средство.
Рана, обработена с тях, заздравява два пъти по-бързо.
Според литотерапията за лечение на различните заболявания, най-често се използват следните кристали:
Аквамарин - със своя светлосин цвят защитава индивида от Океана. Улеснява комуникативността и артистичния израз, лекува ефикасно алергии, синузите, трахеити, проблеми свързани със зъбите и слуха.
Аметист - покрива цялата цветова гама от виолетово до пурпурно-червено. Действа за духовното издигане и творческото вдъхновение на човека. Прилаган върху слънчевия сплит помага при хранителни интоксикации стомашни киселини. Аметист у дома пречиства чудесно атмосферата. Цитрин - светложълт със златист отблясък, той разпръсква своите вибрации на радост и щастие. Действа тонизиращо върху цялото тяло и стимулира интелектуалните възможности на индивида.
Диамант - най-чистият от всички кристали и най-близкият до биологичното ниво на човека, тъй като не е нищо друго, освен въглеродни атоми. Мощен усилвател на биомагнитните вълни, но оказва подкрепа само на онези, които имат чисти и справедливи помисли. Регулира телесната температура и е яростен защитник на благородните действия.
Смарагд (изумруд) - със своя светлосин до тъмнозелен цвят на Амазония този ярък хексагонален берил може да донесе така необходимото вътрешно спокойствие. Лекува сърдечните терзания и действа благотворно върху очите.
Гранат - развива силата, куража и волята на човека, но не действа благоприятно върху хората със спокоен характер. Във вариант на по-оранжев цвят може успешно да се използва като елексир за лечение на артрит и стомашни разстройства.
Опал - Бял, черен или огнен на цвят, този аморфен кристал е една истинска феерия от цветовете на дъгата. Успокоява и действа благоприятно за сън. Черният опал се използва за медитация и развиване на причинното тяло.
Огненият опал стимулира творчеството и виталността.
Кварц - най-универсалният кристал, който може да се използва за всякакъв род програмиране, следователно може да замести всеки друг кристал, когато това се налага.
Кварцовите фантоми се отличават с тази особеност, че могат да приканват към пътешествия в миналото и подсъзнателното.
Опушените кварцити активират инстинктивната природа на индивида и неговата прозорливост. Млечните кврацити имат релаксиращо действие. Обагрените в златист цвят (червено, златистожълто) засилват физическите способности и радостта, а тези с червени и зелени отблясъци (турмалини) служат като защитен щит срещу негативните енергии на заобикалящата среда.
Когато се носи до сърцето розовият кварц разнежва и осигурява безопасността на децата.
Сапфир - светлосините сапфири притежават свойствата на морското водорасло, сините развиват екстрасензорните възприятия и предвещават обещание за вярност. Ако се счупи, сапфирът трябва да се върне на онзи, който го е подарил, в противен случай, неговата магия продължава да действа.
Жълтият сапфир притежава свойствата на императорския топаз, а безцветният - тези на диаманта.
Топаз - синият топаз укрепва приятелството, императорският - динамиката и чувствителността. Стимулира цялостното функциониране на тялото и действа като истинска панацея.
С розов отблясък пречиства и регулира кръвообръщението, а понякога действа и като възбудително средство.
Турмалин - действа като електрически двуполюс, т.е. има отношение към прямотата и честността. Среща се в почти всички цветове.
Зеленият турмалин (верделит) притежава свойства да зараства разкъсванията на етерното тяло, а от тук ида лекува почти всички психически заболявания. Розовият турмалин (рубелит) поставя акцента върху прекомерното изобилие, синият турмалин (индиколит), прилаган върху слънчевия сплит, участва в трансфера на енергия.
Черният турмалин възвръща съзнанието към материалната действителност и защитава тялото от постъпващите чужди влияния, както и от вредните действия на херцовите вълни.
Тюркоаз (тюркиз) - неговият морскосин цвят е символ на вечната младост.
Притежава свойството да абсорбира негативните енергии на лицето, което ги носи, а това може да доведе и до неговата гибел.
Често пъти е наблюдавано как тюркоазът се пръсва на парчета при смъртта на неговия притежател.
За пълен ефект от въздействието на кристалите, обаче, астролозите считат, че всеки скъпоценен камък помага на човек, в зависимост от неговия зодиакален знак.


http://www.meridian27.com/fun/Kryst.htm#Lito




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: umma
Категория: Други
Прочетен: 1612231
Постинги: 738
Коментари: 932
Гласове: 4263
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031