Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2011 20:00 - Защо Гърция не фалира...
Автор: umma Категория: Други   
Прочетен: 1310 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



image


Има няколко съществени причини, да не се допуска фалит на Гърция, като това е в интерес както на затъналата в проблеми страна, така и на Германия, пише в блога си американският икономист Уорън Мъслър.

Според него поддържането на Атина с покупки на гръцки облигации от ЕЦБ не струва нищо на германските данъкоплатци.

При това покупките не са инфлационни, защото са пряко обвързани с намаление на публичните разходи и увеличаване на гръцките данъци.

Финансирането на Гърция улеснява германския износ за балканската страна, а в същото време не поощрява лошото поведение на гърците, дори точно обратното.

За ЕЦБ ще е добре и в бъдеще да притежава по-голямата част от гръцкия дълг. Така Атина ще плаща лихви основно на централната банка. Това означава, че Трише има инструмент за налагане на строгите фискални мерки и реформите в гръцката икономика.

А Гърция плаща много по-ниски лихви на Европейската централна банка, отколкото би плащала на играчите на дълговите пазари. В тази ситуация и Атина и притежателите на гръцкия дълг са спасени.

В момента Гърция реално осъществява прехвърляне на контрола върху фискалната си политика в ръцете на ЕЦБ, която пък осигурява непрекъснат финансов поток към балканската страна, като приема гръцките облигации за обезпечение, въпреки ниския им рейтинг.

Ако бъде позволено на Атина да обяви банкрут, това ще има позитивен ефект за гръцкия фискален баланс, но и силни негативни последствия за финансовата стабилност и банковата система на еврозоната като цяло.

ЕЦБ е емитент на валутата, в която са деноминирани гръцките облигации и следователно няма реални ограничения за обема на покупките.

Според Мъслър от всичко това може да се направи изводът, че да не се позволява на Гърция да изпадне в неплатежоспособност е подходът, който най-добре служи на обществените потребности в момента.




Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: umma
Категория: Други
Прочетен: 1619298
Постинги: 738
Коментари: 932
Гласове: 4263
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930