Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2012 18:00 - Царства от камък...
Автор: umma Категория: Други   
Прочетен: 4571 Коментари: 1 Гласове:
14






Едва ли тази наша публикация ще издържи строгия поглед на геолози и географи. Ние не сме в техния бранш и затова ще се въздържаме да даваме обяснения за явленията на „тяхна територия”. Просто искаме да ви разкажем за част от по-малко известните природни ваяния, които срещахме по време на обиколките си из Родопите. В пазвите на тази планина геологията, историята, етнографията и още цял куп науки са си дали чудна негласна среща. Малко са местата изобщо по света, където човек може да види толкова чудеса, събрани на едно място.
Ще ви направи впечатление, че акцентуваме повече на източна част на Родопите, която е по-малко известна. В минали геоложки времена тук е имало воден басейн, в който кипяла активна вулканска дейност. Така че освен утаечни скали се образували и вулканичните риолити и туфи. Те са меки и лесно се поддават на скулптурната природна дейност. Под въздействието на ерозия, порои, смяна на температурата, реки, вятър и земетресения в тях се образували изумителни скални пластики: кули, гъби, кубета, човешки и животински фигури. Примесите на мед, желязо, злато, олово и цинк ги обагрили в невероятни краски.
В Родопите, разбира се, има още много природни феномени, които ние не познаваме, или не споменаваме. Още от зората на човечеството хората виждали в странните образувания подобия на своите богове и започнали да обожествяват каменните ваяния. Възникнали култови центрове, където се обособила добилата популярност с това измислено име „Цивилизация на скалните хора”. Названието се появи като обединяващо тайнствена мегалитна култура по тези места, по-загадъчна и от обратната страна на луната. Някои изследователите я отнасят към времето на траките, а за други тя е с поне с две хилядолетия по-стара. Много археолози са склонни да определят Родопите и като грандиозен паметник на праисторическата религия. Това, което е извън съмнение, е, че живеещите в тази планина винаги са се прекланяли пред природните ваяния. Край тях строели своите селища, храмове и некрополи. Не случайно археологията в Родопите е на всяка крачка. Затова решихме да посветим следващата публикация на един истински „патент” за Източната част на планината – загадъчните трапецовидни ниши, които се срещат само тук.
Разказваме за местата безредно и без да се съобразяваме с начина им на образуване, вида на скалите, местонахожденията им… Общото между тях е, че всичките са чудесни за туризъм.
Нека тръгнем заедно на виртуална разходка, която вярваме ще породи желание да ги видите и на живо. За нас те са оживял свят от нашите сънища.


ЦАРСТВО ОТ КАМЪК ПРИ ДЪЖДОВНИЦА

Селото с това име е вляво от стария път покрай р. Боровица между Комунига и Кърджали, а скалите са на 500 м преди него. Те са високо над дол с гъсто обрасли брегове, в които тече малката рекичка Сусулукдере, преди да се влее в язовира. Панорамата на скалите се вижда като на длан от пътя. Все пак, ако целта е да навлезете в този каменен свят, много по-лесно е да го направите по пътеката откъм спещуположното с. Костино.
На този невероятен скален комплекс, където ще видите няколко находища със споменатите ниши и други най-разнообразни скални изсичания, включително и едно женско лице, рудни разработки, скални мостове, множество малки пещери и най-причудливи форми, възнамеряваме в бъдеще да посветим отделна статия.
Тук ще се спрем само на двете огромни скални гъби, по една от които също има ниши.


image
Скалите са много високи, стръмни, ронливи и опасни. В багажа ви едно осигурително въже няма да е излишно, а включването на опитен водеч е за препоръчване. След незабравимата разходка, която ще отнеме цял ден, може да пренощувате или да се нахраните панорама в близката хижа „Боровица”. В такъв случай не попускайте на другия ден за 2-3 часа да се разходите до пещерата Утроба. Добре маркираната пътека за нея се отклонява панорама от шосето на 2 км от хижата. Там са шарапаните, а насреща е фалуса край с. Ненково, за който писахме в скорошна публикация.


ТЕРСИ КАЯ

Името й идва от думата „терсене”. Заради вида й я наричат „Скалата, която стои на терсене”.Тя е в гориста местност на левия, по-нисък от двата върха над малкото езеро при ресторанта „Езерото” на самото шосе в района на с. Ночево. Достига се за 30 мин. Доста чудене предизвиква странното място, където сякаш е поставено от Божията ръка грамадно каменно яйце, крепящо се като по чудо на едната си страна. Ако успеете да се качите на върха, ще видите изсечени от човешка ръка улеи.Малко встрани от Терси кая се открива чудна гледка към горното течение на Харманлийска река, а на преден план пред очите ви са нишите и каменния фалос по стената Пармаклъ кая (Скалата с форма на пръст), за която също ще ви разкажем ще ви разкажем съвсем скоро.



ЛЪВЪТ ПРИ ЧУКОВО

е друга интересна скала с форма на полегналия цар на животните, по чиято глава са изсечени няколко ниши. Намира се на около половин час път и се вижда с. Чуково, в момчилградската община.
Но това съвсем не е единствената забележителност на това място. Недалеч от Лъва има много красиви пясъчници, оцветени в ярко червен цвят.

И още на адрес: www.runitravel.com/2011/11/13/%D1%84%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-b-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5/
 



Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mitkaloto - Красиво е!Светли празници!
14.04.2012 17:17
Красиво е!Светли празници!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: umma
Категория: Други
Прочетен: 1619355
Постинги: 738
Коментари: 932
Гласове: 4263
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930