Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2010 04:30 - Детето иска да командва
Автор: umma Категория: Други   
Прочетен: 716 Коментари: 0 Гласове:
0



Детето иска да командва

Детската тирания се проявява още през първите години от живота. Ако родителите не се намесят положението може да излезе извън контрол. „Днес искам пържени картофи” тропва с крак Ани, докато пазаруват с майка си и баща си. Всичко наоколо се усмихват, ри вида на сладкото момиченце, което проявява първи признаци на твърд характер. Но на родителите не им е забавно – Ани се тръшка по земята винаги, когато не стане по нейната. Според детските психолози детето е личност, чието развитие трябва да се уважава и поощрява, а желанията му трябва да се удовлетворяват. Тази теза, обаче, може да е камък в собствената градина, защото по този начин се изграждат разглезени личности, които тормозят заобикалящите ги хора в зряла възраст. Повечето невръстни господари са момченца, но бъдете сигурни, че и момиченцата не остават по-назад. Преобладаващата част нямат братче или сестриче, осиновени са или родителите им са по-възрастни. Те живеят в собствен свят, в който желанието е закон, а отказът невъзможен.

Нещата се влошават, когато детето излезе навън – в детската градина или училището – и се окаже, че не може да се адаптира. Много скоро всички деца започват да странят от него и то се озлобява още повече, а родителите са тези, които то тормози постоянно. Манипулацията, която малкото човече прилага работи върху родителите, защото то използва най-слабото им място – тяхната обич към него. В някой случаи разглезените деца развиват патологични отклонения, когато пораснат. Техните социални контакти са ограничени или попадат в неблагоприятната среда на алкохол, наркотици и престъпност. Понякога този проблем оказва влияние и върху интимните отношения. Вече порасналото дете, иска да получава всичко, което изисква от партньора си, както го е получавал от родители си.

Какво да направите, за да предотвратите подобен сценарии?

Определете часове за хранене и приобщете детето към домакинските задължения. То трябва да помага, не само, когато иска, а когато трябва. Ако обсъждате и аргументирате решенията си, вие поставяте детето в позицията на равен. А подобно на всичко бъдещи диктатори, малкият манипулатор умее да убеждава. Изяснете правилата и не ги дискутирайте. Ако единият родител винаги взема страната на детето, няма да постигнете нищо – детето ще знае, че винаги мама или тати ще го защити и няма да има никакъв респект. Не забранявайте отведнъж всичко, което до сега сте позволявали. „Ще гледаш телевизия, когато си напишеш домашните!” Ако детето продължава да упорства, успокойте се. Ако викате или жестикулирате бурно няма да получите желания резултат. Бъдете твърди и не се поддавайте на реките от сълзи и жалните физиономии.





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: umma
Категория: Други
Прочетен: 1620309
Постинги: 738
Коментари: 932
Гласове: 4263
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930