Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2010 05:26 - Японци търсят тайната на българските билки
Автор: umma Категория: Други   
Прочетен: 2588 Коментари: 2 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Ба-би-ни зъби". Така с полусрички, с видимо затруднение, но удивително точно японски журналисти повториха българското наименование на една от нашите уникални билки, буквално 10 минути след влизането си в специализираната билкова аптека в Красно село, София. Екип на едно от най-популярните женски списания в Япония пристигна в България, воден от желанието да открие за читателките си тайните на българското природолечение. Японските журналисти подготвиха материал за млечнокиселите бактерии в българското кисело мляко / лактобацилус булгарикус/ и благотворното въздействие на българските билки върху жената над 40-те.

Японските журналисти останаха видимо впечатлени от факта, че успяха да видят на едно място над 250 лечебни билки . В интервюто заедно с фармацевтите от специализираната аптека в Красно село се включи със специално интервю и известният фитотерапевт д-р Атанас Михайлов - лекар, хомеопат и фитотерапевт с 26-годишна практика.

Д-р Михайлов представи конкретното въздействие на билките както и приложението им при проблемите на жената в климактериум. Журналистите научиха за благотворното въздействие през менопаузата на уникалната българска билка бабини зъби, лечебната сила на върбинката, успокоението на лавандулата, балансиращата сила на комунигата, червената детелина и имела. Тези билки успокояват нервната система, влияят благоприятно на сърцето, костите, възстановявайки по тази начин нарушения баланс през този труден за жената период. За разлика от хормонозаместващата терапия - сподели д-р Михайлов - билките са наистина ефикастни за лечение на климакса, те повлияват прекрасно остеопорозата и биха могли да помогнат за намаляване на ръста на инфарктите при жените в последните години. "Една от причините за хормоналния дисбаланс е стреса на млади години" - каза д-р Михайлов. Хомеопатията и билките съвместно с програма: слънце, въздух, вода и храна могат да възстановят нарушения баланс в организма." За периода на климактериума той препоръча и 10 гр пчелно млечице, смесено с 200 гр мед, като се приема по 1 чаена лъжичка сутрин на гладно, паралелно с препоръчаните билки.

Голям интерес екипът на женското списание прояви и към българската маслодайна роза. В световната литература има безспорни данни, че маслодайната роза влияе благотворно върху хормоналния баланс и нервната система. Тази информация присъства и в древната източна медицинска система "Аюрведа". Розата там е описана като благостно растение, което повлиява благоприятно здравето и ума. Дава хармония и спокойствие и употребата й във вид на чай и аромат се препоръчва.

Тайните на българските билки заинтригуваха японските журналисти до степен, че престоят им в билковата аптека не успя да се побере в предвиденото от програмата им време. Те усетиха ароматите на лечебните растения и видяха различни български билки, с голям интерес разпитваха за клиентите на билковата аптека, за лекарите, предписващи билки, за фармацевтите в аптеката. Преди да си тръгнат всяка от тях взе по няколко пакета билки, за да занесе аромата и силата им в своята далечна страна.

Текст и снимка: News.Plovdiv24.bg




image





image




Тагове:   японци,


Гласувай:
9



1. ckarlet - Знаем, че не само българските билки ...
03.08.2010 07:55
Знаем, че не само българските билки могат да заинтригуват други народи!
Много интересен постинг, Umma!
Прекрасен ден ти желая!
цитирай
2. hristo27 - Хубав ден и от мен!
03.08.2010 08:30
Хубав ден и от мен!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: umma
Категория: Други
Прочетен: 1619985
Постинги: 738
Коментари: 932
Гласове: 4263
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930